Obezite çağımızın en ciddi hastalıklarından birisidir. Dünya genelinde insanların yaklaşık üçte biri obez veya aşırı kilolu olarak sınıflandırılmıştır. Tedavi edilmediğinde kalıcı çok daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Tüp mide ameliyatı (mide küçültme ameliyatı) obezite tedavisinde en sık kullanılan cerrahi bir yöntemdir.
Tüp Mide (Mide Küçültme) Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı midenin, yaklaşık %80’nin çıkarılmasıyla, geride 150-200 cc mide dokusunun bırakıldığı cerrahi işlemdir. Tüp mide ameliyatı, 2000 li yıllarda, daha kompleks ve çok adımlı laparoskopik bariatrik ameliyatların (biliopancreatic diversion with duodenal switch BPD-DS, Roux-en-Y gastric bypass LRYGB) ilk adımı olarak uygulanmıştır.
Daha sonra elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde ve komplikasyon oranlarının diğer kompleks ameliyatlara göre çok az olması nedeniyle, obezite tedavisinde kendi başına ayrı bir ameliyat olmuş ve şu anda yapılan obezite ameliyatlarının yaklaşık %60 ını oluşturmaktadır.
Mide küçültme ameliyatında mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı ile birleştiği noktalardan kesilerek tüp haline getirilir. Hem mide hacmi küçüldüğünden hem de açlık hormonu olarak bilinen ghrelinin salgılandığı kubbe şeklindeki ‘’fundus’’ kısmı çıkarıldığından, ameliyat sonrası dönemde hastalar açlık hissetmeden rahatça kilo vermektedir.
Operasyon laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılmakta olup süre yaklaşık 1 – 1,5 saattir. Laparoskopik yöntemin avantajı hastanın iyileşme sürecini kısaltması ve ameliyat komplikasyonlarını azaltmasıdır.
Tüp mide ameliyatı sonrası hastalar çok fazla ağrı hissetmediğinden hızlıca iyileşme ve kilo verme sürecine girmektedirler. Özellikle ilk bir ayda çok hızlı şekilde kilo kaybı olmaktadır ve sonrasında süreç biraz daha yavaşlayarak bir yıla kadar devam etmektedir.